Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Ministarstvo rada i socijalne politike Struktura mirovina

Struktura mirovina u FBiH  

Opširnije


 Praznici u FBiH

Praznici koji se slave u FBiH ...

Opširnije

Najava za medije
Četvrtak, 18 Prosinac 2014

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u suradnji s HKO „Kruh sv.Ante“ u ovom periodu blagdanskih darivanja aktivno djeluje i pomaže svima kojima je potrebna pomoć.

Sutra, 19.12.2014. godine s početkom u 11:00 sati na adresi Aleja Bosne Srebrene br.111, u  Sarajevu, bit će organizirana svečanost uručivanja donacije u vidu ortopedskih pomagala, specijalnih invalidskih kolica, vanjskih i sobnih hodalica, klasičnih invalidskih kolica, i ostalih pomoćnih naprava, članovima Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječje paralize.

Primopredaji će prisustvovati ministar Vjekoslav Čamber, predsjednica Vijeća za osobe s invaliditetom Elvira Bešlija i fra Joso Oršolić, ravnatelj HKO „Kruh sv. Ante“.

Pozivamo sve medije koji su u mogućnosti da poprate ovaj događaj

 
Otvaranje Centra za dnevni boravak djece s posebnim potrebama u Domaljevcu
Srijeda, 17 Prosinac 2014

 

04. prosinca 2014. godine u područnoj školi u Grebnicama, u općini Domaljevac, otvoren je Centar za dnevni boravak djece s posebnim potrebama, uz podršku UNICEFa. Ovo je prvi dnevni centar u Federaciji Bosne i Hercegovine otvoren u okviru škole, što predstavlja posebno pozitivnu stranu projekta. Zajedno s djecom s posebnim potrebama i njihovim roditeljima, prigodnoj svečanosti nazočili su predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, UNICEF-a i županijskog resornog ministarstva socijalne skrbi i obrazovanja.

UNICEF je u suradnji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike izvršio dvije posjete općini gdje su se identificirale oblasti za pružanje podrške u jačanju socijalne zaštite kao i podrške za djecu s invaliditetom.

Kao rezultat posjeta proizašlo je da će UNICEF podržati otvaranje Dnevnog centra za djecu s invaliditetom gdje će se obezbijediti usluge za preko 20 djece koja žive u općini Domaljevac -  Šamac, a kompletnu opremu će obezbijediti UNICEF BiH. 

 
Opširnije...
 
Smjernice o djelovanju centara za pružanje usluga socijalne skrbi dnevnog zbrinjavanja djece s invaliditetom i djece ometene u razvoju u FBiH
Petak, 05 Prosinac 2014

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa UNICEFom BiH i podrškom od Europske delegacije u BiH, u okviru IV faze SPIS programa izradilo je dokument SMJERNICE o djelovanju centara za pružanje usluga socijalne skrbi dnevnog zbrinjavanja djece s invaliditetom i djece ometene u razvoju u FBiH. 

Namjera dokumenta je da se usluge za djecu s invaliditetom ubuduće pružaju kroz dnevne centre u njihovoj lokalnoj zajednici, te da se potakne izbjegavanje institucionalnog vida zbrinjavanja. Kroz pružanje usluga u lokalnoj zajednici stvaraju se i uslovi za socijalno uključivanje djece u aktivniji društveni život. 

Takođe, pokrenuta je i zajednička inicijativa Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i UNICEFa za otvaranje dnevnih centara u Domaljevcu i Olovu, koji bi trebali u budućnosti biti primjeri dobre prakse pružanja dnevnih usluga u lokalnoj zajednici. 

Predgovor.pdf

SMJERNICE o djelovanju centara za pružanje usluga socijalne skrbi dnevnog zbrinjavanja djece s invaliditetom i djece ometene u razvoju u FBiH.docx

 

 KONTAKT INFO

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
  Marka Marulića 2
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 33 661 782
Fax: +387 33 255 461
E-mail: info@fmrsp.gov.ba