Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Ministarstvo rada i socijalne politike Struktura mirovina

Struktura mirovina u FBiH  

Opširnije


 Praznici u FBiH

Praznici koji se slave u FBiH ...

Opširnije

Ministarstvo i Savez penzionera:Zajednički do stabilnost Fonda PIO
Ponedjeljak, 01 Veljača 2016

Zbog plasiranih dezinformacija o smanjenju penzija, te u cilju upoznavanja javnosti s tačnom informacijom, danas se federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača sastao s predstavnicima Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH Mehmedalijom Rapom i Omerom Omerefendićem.

 
 
SAOPĆENJE ZA JAVNOST
Petak, 29 Siječanj 2016

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zatražilo je od Federalnog zavoda PIO da sačini konkretan plan mjera i aktivnosti koje bi imale za cilj stabilizaciju sistema penzijskog i invalidskog osiguranja, te obaveznu primjenu važećih propisa.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, svjesno teške finansijske situacije u penzijskom sistemu, upoznalo organe Zavoda da, zajedno s Vladom Federacije BiH, kontinuirano poduzima aktivnosti s ciljem osiguranja što većeg iznosa sredstava u Budžetu Federacije BiH za tekuće finansiranje penzija ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, uvezivanje staža, kao i druge mjere usmjerene na bolju naplatu doprinosa PIO.

Također, šira javnost je upoznata s planovima da finansijska stabilnost ovog zavoda, između ostalog, bude riješena novim zakonom o PIO, kroz uvođenje tzv. trezorskog poslovanja, koje praktično garantuje redovnost u isplati penzija, jer će, ukoliko prihodi nosilaca osiguranja ne pokrivaju rashode za isplatu penzija u tekućem mjesecu, potrebna razlika sredstava biti namirena iz Budžeta Federacije BiH, odnosno drugih izvora koje obezbijedi Federacija BiH.

Planirano je da stabilnost nosilaca osiguranja bude osigurana i kroz provođenje niza mjera predviđenih Reformskom agendom, koje imaju za cilj poticanje zapošljavanja kroz konkretne programe zapošljavanja određenih kategorija (u 2016. godini 50 miliona KM za prvo zaposlenje), što će se direktno i pozitivno odraziti na uplatu doprinosa za PIO. Predviđen je i cijeli niz drugih mjera za stvaranje pretpostavki za razvoj tržišta rada na druge načine, kao npr. kroz zakon o uvezivanju staža, kojim bi trebalo u sistem PIO uplatiti više 450 milona KM, od čega više od 50 miliona KM već u 2016. godini.

Zbog toga je od Federalnog zavoda PIO zatraženo da, u skladu sa svojim nadležnostima, u narednom periodu sačini konkretan plan mjera i aktivnosti koje će biti poduzete u cilju stabilizacije penzijskog sistema.

Opširnije...
 
MINISTAR DRLJAČA SE SUSREO S PREDHODNIM MINISTRIMA
Četvrtak, 14 Siječanj 2016

 

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača razgovarao je danas u Sarajevu s Pericom Jelečević, Vjekoslavom Čamberom i Milanom Mandilovićem, koji su dužnost ministra u ovom resoru obavljali u dosadašnjim sazivima Vlade Federacije BiH. Razgovarano je o aktuelnom stanju u oblastima iz nadležnosti ovog ministarstva, te teškoćama s kojim se suočavao i suočava svaki, pa i aktuelni saziv Federalne vlade.

Kako se u ovom ministarstvu kreiraju propisi koji regulišu gotovo sve oblasti života i rada čovjeka, od rođenja, preko dječije dobi, zapošljavanja,  rada i penzionisanja pa do brige o porodici i nasljednicima nakon smrti, sagovornici su se složili da je na svakom ko obavlja dužnost ministra rada i socijalne politike ogromna odgovornost.

Iako se, deklarativno, u društvu svi zalažu za neophodne reforme u ovim oblastima one se presporo realiziraju. Nasljeđe prošlih sistema i stečene navike čekanja pomoći od drugih i sada dominiraju  u promišljanjima i otežavaju  promjenu i reformu socijalne politike, koja treba biti usmjerena  prema onim kojima je pomoć zaista potrebna. Stoga, načelo da država jedino ima obavezu pomagati ljudima koji dođu u stanje socijalne potrebe, a ne svakog „ko ima pravo na nešto“, teško prodire u naše zakonske norme.

Sa ovim ocjenama, saglasni  su i prethodni i aktuelni ministar, u čemu vide i osnovni razlog zašto, uvažavajući nedovoljnu ekonomsku razvijenost BiH, još nema značajnijih pomaka u poboljšanju socijalne politike.

Uz nadu i vjerovanje  da će se to promijeniti ministar Vesko Drljača upoznao je prethodnike sa opredjeljenjima Vlade Federacije BiH iz Reformske agende i obavezom otpočinjanja reformi u oblastima rada, penzijskog sistema i socijalne zaštite i njihovog usklađivanja s najboljim praksama zemalja EU.

 
 

 KONTAKT INFO

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
  Marka Marulića 2
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 33 661 782
Fax: +387 33 255 461
E-mail: Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript