Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Ministarstvo rada i socijalne politike Praznici u FBiH

Praznici koji se slave u FBiH ...

Opširnije

POSJETA PREDSTAVNIKA ESV SRBIJE I CRNE GORE
Srijeda, 07. 12. 2016

U sklopu regionalnog projekta „Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja“ ESAP, koji finansira Evropska unija i koji zajednički implementiraju Međunarodna organizacija rada i Vijeće za regionalnu saradnju, danas je u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike održan sastanak na temu stručne procjene stanja Ekonomsko socijalnog vijeća FBiH. Ministar Drljača, sa saradnicima, primio je predstavnike ekonomsko socijalnih vijeća iz Srbije i Crne gore, te predstavnike Međunarodne organizacije rada. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ekonomsko socijalnog vijeća FBiH, na čelu sa predsjednikom, gospodinom Edhemom Biberom. Cilj sastanka je bila razmjena iskustava, utvrđivanje najboljih praktičnih i inovativnih rješenja i zajednička diskusija o tome kako na najdjelotvorniji način prevazići zajedničke izazove.

 

 
PRIJEM POVODOM DANA OSOBA S INVALIDITETOM
Petak, 02. 12. 2016

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se širom svijeta 03. decembra. Brojnim manifestacijama nastoji se skrenuti pažnja javnosti na različite probleme sa kojima se ova populacija suočava, od siromaštva, nezaposlenosti, nedostatka podrške šire i uže zajednice, neprilagođenosti urbane infrastrukture, isključenosti iz redovnih društvenih tokova itd. 

Tim povodom Federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača, i pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom i zaštitu civilnih žrtava rata, Dobrica Jonjić, primili su danas predstavnike organizacija osoba sa invaliditetom. Razgovarano je o položaju osoba s invaliditetom u Federaciji, o radu samih udruženja, o neophodnim zakonskim rješenjima na kojima će se zajednički raditi, a koja će poboljšati položaj ove kategorije.

Centralna manifestacija kojom će se obilježiti ovaj dan održat će se sutra, 03.12.2016. godine u hotelu Holiday s početkom u 12:00 sati.

 

 

    

     

 

 
POSJETA PREDSTAVNIKA USAID-ovog PROGRAMA PODRŠKE MARGINALIZIRANIM GRUPAMA
Petak, 02. 12. 2016

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike danas je održan sastanak sa predstavnicima USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama, gospodinom Jasminom Bešićem, direktorom Programa i Amilom Dedić, konsultanticom Programa, te gospođom Sahibom Srna pomoćnicim direktora u udruženju „Zemlja djece u BiH“.

Ispred Ministarstva goste su primili Sanela Čičić, savjetnica ministra za socijalnu politiku i Miroslav Jurešić, Miroslav Mauhar i Emira Dizdarević, ispred Sektora za socijalnu zaštitu i zaštitu porodice i djece.

Program je prestavio gospodin Bešić, objasnivši da USAID već dugo uspješno pruža podršku aktivnostima lokalnih organizacija koje se zalažu za prava i osnaživanje nedovoljno predstavljenih društvenih skupina, posebno djece. Djeca na ulici, u prosjačenju, izložena različitim oblicima nasilja, moraju biti uključena u sistem zaštite, sklonjena sa ulica i mora im biti obezbijeđen dostojanstven smještaj, zdravstvena zaštita i obrazovanje.  Osim toga, Program obuhvata i mlade koji, nakon punoljetstva, napuštaju institucionalni smještaj.

 

S tim u vezi, predstavnica udruženja „Djeca zemlje u BiH“ iznijela je pozitivna i negativna iskustva stečena u dugogodišem radu sa djecom bez roditelja ili bez adekvatnog roditeljskog staranja. U saradnji sa USAID-om ovo udruženje izradilo je i objavilo Protokol za postupanje u slučajevima prosjačenja, skitnje, radne eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe djece u Tuzlanskom kantonu. Gospođa Srna je predstavila sve prednosti postojanja ovakvog Protokola koji obezbjeđuje saradnju svih bitnih faktora, ali i probleme na koje se nailazi u praksi.

Predstavnici Ministarstva su potcrtali da će Zakon o socijalnim uslugama, koji je u procesu izrade, povesti računa o navedenim kategorijama. Zbog toga je od izuzetne važnosti dobiti što više informacija sa terena, izvršiti što preciznije mapiranje kako bi Zakon bio što precizniji, a njegova implementacija što korisnija svim onima na koje se odnosi, a tako i na skupine obuhvaćene USAID-ovim Programom podrške.

 

 KONTAKT INFO

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
  Marka Marulića 2
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 33 661 782
Fax: +387 33 255 461
E-mail: Ova email adresa je za�ti�ena od spam robota, nije vidljiva ako ste isklju�ili Javascript