Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Ministarstvo rada i socijalne politike Praznici u FBiH

Praznici koji se slave u FBiH ...

Opširnije

KREDIT ZA ZAPOŠLJAVANJE - PODRŠKA INICIJATIVI
Petak, 07. 10. 2016

Federalni ministar rada i socijalne politike i zamjenik premijera Vlade Federacije Vesko Drljača održao je sastanak sa predstavnicima Svjetske banke u BiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Kantonalnih službi za zapošljavanje i GOPE-om povodom najave predstojećeg projekta „Program podrške zapošljavanju u BiH“.

Vijeće ministara BiH, na prošloj sjednici,  podržalo je inicijativu da se uz pomoć kreditnog zaduženja kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj, u iznosu od 55 miliona USD, krene u novi projekat zapošljavanja u BiH. Od ovih sredstava Federaciji BiH će biti alocirano oko 32 miliona USD.

 

Provedba projekta će se odvijati u periodu od 2016. do 2020. godine, te će imati dva cilja, a to su povećanje zaposlenosti mladih i teško zapošljivih osoba u privatnom sektoru i unapređenje usluga posredovanja u zapošljavanju koje pružaju službe za zapošljavanje.

U Federaciji BiH inicijalno je planirano zaposliti između 25.000 i 30.000 osoba tokom perioda od 4 godine. Projekat će direktno sprovoditi Federalni zavod za zapošljavanje u saradnji s kantonalnim službama, dok će Federalno ministarstvo rada i socijalne politike vršiti nadzor na istim.

Ministar Drljača je istakao kako će 95% sredstava biti usmjereno na aktivne mjere zapošljavanja, te da je ovo jedan od najvećih projekata zapošljavanja u BiH,  uzimajući u obzir visinu planiranih sredstava i očekivani broj zaposlenih.Obraćajući se prisutnim ministar Drljača je naglasio kako je važno da svi učesnici projekta daju svoj maksimalan dopirnos u cilju uspješne realizacije projekta.

 
OTVORENA "DJEČIJA NEDJELJA"
Ponedjeljak, 03. 10. 2016

 

 

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača otvorio je danas svečano u JU "Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ na Bjelavama manifestaciju “Dječija nedjelja”, čiji je osnovni cilj poticanje i organiziranje kulturno-obrazovnih, rekreativnih i drugih aktivnosti radi unapređenja brige o djeci.

 

Obraćajući se djeci i roditeljima, ministar Drljača je naglasio da je osnovni postulat svakog zdravog društva ulaganje u djecu te stoga svi trebaju biti svjesni svoje individualne i kolektivne odgovornosti u segmentu zaštite prava svakog djeteta i kreiranja zdravog i sigurnog okruženja u kojemu djeca mogu rasti i dostići svoje pune potencijale.

 

- Zato pred svima nama stoji imperativ izgradnje društva u kojemu će odrastati sretna djeca i u kojem nijedno dijete ne smije imati diskriminirajući tretman po bilo kojem osnovu - poručio je Drljača.

 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike svake godine donosi Program obilježavanja manifestacije "Dječije nedjelje" u FBiH.

 

 

 

Ove je godine jedna od aktivnosti i izdavanje poštanske marke o temi "Sretno dijete“ koja je provedena u saradnji s JP BiH Pošta i koja na simboličan način predstavlja otvaranje ove manifestacije.

 

Drljača je kazao da će ministarstvo i dalje aktivno predlagati i poticati sve razvojne aktivnosti i mjere radi poboljšanja položaja sve djece u društvu, te će nastaviti pružati podršku programima koji su prvenstveno usmjereni na zdrav, uspješan i sretan razvoj djeteta.

 

 

 

- Draga djeco, vi ste dobri duhovi našeg društva koji svojim prisustvom nas odrasle oplemenjuju, ali i opominju na važnost često puta zaboravljenih osobina kao što su iskrenost, neiskvarenost, razigranost. Ovo je vaše slavlje i od srca vam želim da vam naredni dani, ali i čitav život budu ispunjeni igrom, ljubavlju, plesom i veselim druženjem - poruka je ministra Drljače najmlađim građanima BiH.

 

Centralna manifestacija bit će upriličena u "Majčinom selu" Bijakovići, 17. susretima i sportskim takmičenjima djece bez roditeljskog staranja smještene u dječijim selima i ustanovama socijalne zaštite.

 

Ovi tradicionalni susreti bit će održani od 7. do 9. oktobra uz podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 
 
URUČENO 80 AUTOMOBILA ZA RATNE VOJNE INVALIDE
Ponedjeljak, 03. 10. 2016

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača danas su u firmi Porsche Sarajevo uručili ključeve 80 vozila za stopostotne ratne vojne invalide prve grupe.

Bukvarević je istakao da će ova vozila, čija je pojedinačna vrijednost 24.800 KM, sigurno doprinijeti kvalitetnijem životu ratnih vojnih invalida.

- Ovi ljudi su najzaslužniji za odbranu BiH, a naša je zakonska obaveza da budemo servis borcima i boračkim kategorijama - istakao je Bukvarević.

Direktor firme Porsche d.o.o. Sarajevo Senad Olovčić izrazio je nadu da će automobili marke "škoda", tip "octavia" s pratećom opremom adekvatno služiti ratnim vojnim invalidima.

Predsjednik Saveza RVI-paraplegičara FBiH Mujo Aganović uime krajnjih korisnika RVI zahvalio je ministru Bukvareviću i predstavnicima Porschea, te poručio porodicama RVI da koriste automobil kao priznanje države BiH za ono što su za nju borci uradili.

 

Vrijednost projekta je 1.984.000 KM (bez PDV-a), a sredstva su Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata odobrena Budžetom Federacije BiH za 2016. godinu.

Ovim se nastavlja provođenje strateškog opredjeljenja Vlade Federacije BiH i resornog ministarstva da se dostignuti obim prava boračke populacije ne smanjuje.

 

 KONTAKT INFO

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
  Marka Marulića 2
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 33 661 782
Fax: +387 33 255 461
E-mail: Ova email adresa je za�ti�ena od spam robota, nije vidljiva ako ste isklju�ili Javascript